MagyarDeutschEnglish

Rólunk

Kővágó Panzió - Kővágóőrs (Káli-medence)

 

Elbújtunk a képeken, de nálunk a Vendég a fontos!

 

Belső udvarunk panoráma felvételei:

A fogadó 1848-ban épült, az utcafronton olvasható a dátum, és az Eszterházi címer is látható.

Fontos feladata volt, hogy az utazásban megfáradt emberek és állatok megpihenjenek, az út porát leöblítsék néhány pohár borral, éhségüket csillapítsák és ha kell legyen egy ágy, ahol álomra hajtják fejüket. Alvás közben biztonságban tudhatták igavonó állataikat, szállított portékáikat. Magas kőfal védte az utazókat a rablóktól, tolvajoktól. A fogadó szabadkéményes konyhájában rotyogott az étel, óriási rakott kőfalu kútból húzták a vizet, s a pincében tárolták a Balaton jegét, amivel hűtötték az ételeket. Itt teljes ellátást kaphattak az utazó emberek.

 

Az épületben még fellelhetők ezek hajdani helyszínek pl. konyha, lakószobák, pincék, takarmánytároló, szénapadlás, istálló, kút, boltíves tornác. Az elnevezésekben is fellelhetők a helyszinek, mint például füstölő, istálló.

  Kővágó Panzió Kővágóőrs Kővágó Panzió Kővágóőrs Kővágó Panzió Kővágóőrs

 

A mai embereknek ugyanezekre van szükségük, enni-inni-aludni, kiegészítve a csenddel, a nyugalommal, hogy el tudjon szakadni a napi hajtástól, kötelességektől, felelősségtől.

Házias ételeinket nagyon szeretik, a falusi pecsenyénk pedig a tájegység jellegzetes étele. Laktató, tápláló, s ettől hegyet lehet mászni vagy körbe tekerni a Káli-medencét.

 

A túrákat szinte mindenki bevállalhatja, még azok is akiknek nincs "sportolói" kondijuk, mert lankás dombok várják a kikapcsolódni vágyókat.

A környéken történelmi emlékromokat lehet felfedezni és védett növényeket is meg lehet csodálni.

Lásd még: Látnivalók

 

Este a Balaton partján (panoráma kép):

Honlap készítés