MagyarDeutschEnglish

Látnivalók

Kővágóörs, Káli-medence és a Balaton környékének látnivalói

Kővágóörs település fekvése:

Kővágóörs az 1984-ben tájvédelmi körzetté nyilvánított Káli-medence déli kapuja. Déli irányból, a Balaton felől legkönnyebben a mintegy 3,5 km-re található Révfülöpön keresztül lehet megközelíteni autóbusszal vagy személygépkocsival, és a legközelebbi vasútállomás is itt van. Balaton-parti település is, mivel hozzá tartozik a Révfülöp és Balatonrendes között fekvő Pálköve, magát a falut azonban alacsony dombok választják el a tótól.

Megközelíthetjük még Kékkútról, mely körülbelül négy kilométerre fekszik a mintegy 16 km-re lévő Tapolca irányában, vagy az öt kilométerre lévő Köveskálról.

A növényzet és a táj

A jellegzetes permi vöröskőből álló hegysort gazdag gombászó területeiről híres mészkerülő tölgyesek borítják, helyenként vérpiros virágú és itt ritkaság-számba menő törpecserjével, a csarabbal.

Kővágóörs nevezetességei:

 

A kőtenger

Nevét a község közvetlen közelében található, de a falu házai alatt is előforduló, hatalmas lapos sziklából álló kőtengeréről és annak főként malomkő, pincebolt, bástya, mezsgye céljára való bányászatáról, "vágásáról" kapta. Egyáltalán nem ritka, hogy egy szabad szemmel pusztán egy-másfél méter magasságúnak és kerületűnek látszó szikla a felszín alatt legalább ugyanekkora vagy még nagyobb terjedelmű. (A 2005-2006-os útfelújítások során ez komoly nehézségeket okozott.) A jelenség eredete egy ritka geológiai képződmény, a Pannon-tenger megkövesedett homokturzása.

"A rendkívül kemény kavarchomokkőtömbök ellenállnak a felszíni pusztításnak. Mint valami megkövesedett nyáj, úgy sorakoznak a tömbök Kővágóörs és Szentbékkálla közelében."

A századfordulón még nagy területű kőhátak mai maradéka a védett salföldi, szentbékkálli, kővágóörsi kőtenger. A kövekbe a szél és víz kis barlangokat, tavacskákat formált. Színes moha, zuzmó, boróka, galagonya és szeder, apróbb fácskák adják meg a táj hangulatát.

A Küszöb-orra és az Ördög-szikla nevű csúcsok, a Kis- és a Lapos-Hegyes-tűvel, valamint a Tódi-forrással együtt érdekes kirándulóhelyek. A medence felé elnyúló sík legelők a húszhektáros Kornyi-tóig tartanak. A tónak mintegy kétharmadát borítja nádas, a környéke vizes mocsaras, a növényzet alacsony, egyes területeit legeltetésre használják. Lefolyástalan, vizét csak a csapadék táplálja.

További nevezetességek a településen:

Kővágóörsi keleti kőhát
Kővágóörsi nyugati kőhát maradványai
Evangélikus templom
Római katolikus templom
A sóstókáli rom
A Kornyi-tó
A Lapos- és a Kis-Hegyestű tufakúpjai, szép kilátópontokkal
Küszöb-orra savanyú talajú tölgyerdei
Bajcsy-Zsilinszky Endre Emlékmúzeum

Kirándulási lehetőségek a Káli-medencében (0-10 km.):

A természetet kedvelők, a bakancsos turisták számára adottak az erdei gyalogtúrák lehetőségei. Változatos erdők, növények, kilátótornyok, pihenőhelyek teszik vonzóvá a környéket a kirándulók számára, és kedvelt a kikapcsolódni, nyugalomra vágyók számára a Káli-medence érintetlen tájai is. Kerékpárút veszi körül lassan már az egész Balatont, így a természet szerelmesei nyugodt körülmények között róhatják a kilométereket kerékpárjuk nyergében.

Káli-medence

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park egyik legértékesebb gyöngyszeme a Káli-medence.

Ez a vidék télen nyugodt, csendes, tavasszal ébred, nyáron nyüzsgő, de igazán ősszel él. Az érő szőlő üzenete: közeledik a szüret. A csodálatos panorámás tájat a medence északi részén fekvő Fekete-hegyről is remekül meg lehet figyelni.
Ábrahámhegytol északra haladva, a Balaton-felvidék peremére érve jobbra hatalmas homokbánya sebhelye éktelenkedik. A látvány mégis megkapó: a mélyben a vidék sápadt, szél formálta kis sivatagja mellett, kápráztatóan csillogó iszaptenger és kristályvizű bányató hívogat. Szelíd domboldala tetejérol beláthatjuk az egész Káli-medencét. Balra kanyarodva található egy kis település, Salföld, melynek határában található a borókással tarkított Kőtenger, ami nem más, mint a Pannon-tenger aljzatának maradványa. A kövek megőrizték az egykori élőlények (csigák, kagylók) elmeszesedett maradványait, ezek ma is jól láthatók. A falu olyan, mint a mesében, tiszta, takaros házak, nyaralók mindenütt. És mindegyik porta ízléses, stílusos. E településen található a nemzeti park, háziállatokat bemutató major. Kissé eldugva a falu melletti erdoben található a román-gótikus pálos kolostor romjai.

Salföldről Kékkút felé haladva kitérőt tehetünk a Kütyü-domb érdekes szikláihoz. A faluba érkezve elsők között a több száz éves, meseszerű műemlék tájház tűnik fel, de a település többi épülete is figyelemreméltó. A templomhoz érve régi löszúton feljuthatunk a szőlőhegyi pincékhez, ahol szemet gyönyörködtető kilátás tárul elénk. A falu határában található a bizánci Theodóra császárnő kedvenc italát adó, őróla elnevezett savanyúvíz forrást. A palackozóüzem Burnót- patak felőli kerítésének tövében található a kiépített forrás, kitűnő friss, enyhén szénsavas vizével. A forrástól száz méterre Kékkút felé található egy fehér kőkereszt, e mellett rákanyarodhatunk a Rozskúti dűlőútra, mely Mindszentkállára vezet. Neve a honfoglalás körül itt letelepedett Kál nemzetség emlékét őrzi, hasonlóan a medence még létező, vagy már elpusztult, csak romjaiban létező településeihez (Szentbékkálla, Köveskál, vagy Kerekikál, Sóstókál). Mindszentkálla határában kitérőt tehetünk a kerekikáli templomromhoz, amely felett honfoglalás-kori földvár sáncai láthatók.

A mindszentkállai templomhoz közel, a Kopasz-hegy keleti lábánál láthatjuk a törökök által felperzselt Kisfalud templomának romjait.
A közelben fekvő Szentbékkála hasonlóan hangulatos település, itt is csodálatos a kőtenger. Minden falunak van valami kis sajátossága, látványossága, melyet érdemes meglátogatni, mint például a középkori Velétei püspöki palota romjai. A szép műemléktemplom mellett elhaladva, átvágva a falu lejtős kis utcáin már a Fekete-hegyre kapaszkodunk. A hegy lábánál a töttöskáli templomrom tűnik elénk, feljebb érve a kis krátertavak közelében emelkedő Eötvös-kilátó nyújt ragyogó lehetőséget, hogy visszatekintsünk eddigi utunkra, sőt beláthatjuk a még előttünk állót is, leereszkedhetünk a Burnót-patak völgyében megbújó Árpád-kori településre, Balatonhenyére. A falu északi határában a Burnót patak völgyébol egy érdekes, karszt-fennsíkra jutunk, majd Monoszlót érintve felmehetünk a 337 méter magas Hegyestűre is.
A hegy északi felét az egykori kőbánya lefejtette, a visszamaradt, közel 50 m magas bányafal azonban felfedi számunkra az 5-6 millió évvel ezelőtt működött bazaltvulkán belsejét. A megdermedt láva sokszögletű, függőleges oszlopok ezreibe vált el, a látvány európai viszonylatban is ritkaságnak számít. A bányából leereszkedve érjük el a hajdani Káli-falvak emlékét őrző Sóstókáli templomromot. Innen, a Kis-hegyestű tövében elhaladva, a kőtenger szélén juthatunk el Kővágóörsre. Az itteni kis kőtenger természetes madáritatóival ismét szép látványt nyújt, szintúgy, mint a medence közepén ( Kővágóörs és Köveskál között ) található Kornyi-tó. Kővágóörsrol erdőszélen (is) vezető úton közelítjük meg Révfülöpöt és az ecséri romtemplomot.

A szomszédos Balaton-parti Révfülöp látnivalói, nevezetességei (3 km.):

Révfülöp a Balaton tó északi partjának festői szépségű természeti környezetében, a 274 méter magas Fülöp hegy lábánál található, közel 1300 lélekszámú üdülőtelepülés. A Fülöp-hegy déli lábánál bukkan felszínre a Magyarországon található egyik legrégebbi kőzet, a kb. 400 millió éve keletkezett agyagpala. A környéken kedvelt építőanyagként használják a másik jellegzetes kőzetet, a fagyálló és jól faragható permi vörös homokkőt.

Révfülöp Fülöp-hegyi Kilátó

 

Révfülöp természeti látnivalói közül a Fülöp-hegyről kibontakozó balatoni panorámát emelnénk ki elsősorban, melynek szemkápráztató hatásáról a világot járt neves földrajztudós, Cholnoky Jenő szavait idézzük...

"A révfülöpi Fülöp-hegyről nyílik a világ egyik legszebb tája. Vannak magasabb hegyek, nagyobb vizek, de ahol a vulkáni kúpok csodás sokasága találkozik a széles víztükörrel, ilyen legfeljebb a Brazil partoknál, Rio de Janeiro partjainál van."

 

Strandok, szórakozóhelyek, móló, közparkok, egyéb látnivalók:

 

A Balaton és a 71. sz. út közötti részen találhatóak a közparkok, a kikötő, a szórakozóhelyek többsége, valamint a Szigeti strandfürdő és a Császtai strand.

Salföld - Nemzeti Park (8 km.):

A Káli-medence délnyugati szegletébe települt mindössze 78 fős Salföld a Balaton felől érkezőket a határában elterülő kőtengerrel fogadja. A kisközség régi épületei nagy részét az új tulajdonosok szépen helyreállították. Salföld igazi tiszta, rendezett, virágos üdülőfaluvá vált. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park munkatársai a falu szélén alakították ki az őshonos magyar állatfajtákat bemutató, egész évben látogatható Természetvédelmi Majort, ahol rackajuh, komondor, szürkemarha és bivaly is látható. A major egyben a nemzeti park információs és idegenforgalmi központja is, innen járhatók be a Káli-medence nevezetességei lóháton és lovas kocsival is. A község alatti bányagödrökben tiszta vizű tavak alakultak ki. Salföldtől déli irányban, az erdőben rejtőzkö

dnek egy XVI. századi pálos kolostor romjai.

Badacsony (14 km.):

Badacsony a sajátos hangulatával, Kisfaludy ház, Bormúzeum, Rózsa-kő, Szegedy Róza ház, a badacsonyi hegy páratlan tanösvényeivel és a kilátóval, Hegyi-taxival bejárni úttalan utakat, nyújt felejthetetlen élményt.

Szigliget (24 km.):

Kevés olyan tája van a Balatonnak, ahol így együtt találni a vidék romantikáját a múlt emlékeivel. Kialudt vulkánok kúpjai, zamatos borokat termő domboldalak, erdők, susogó nádas, hullámzó Balaton környékezi Szigliget várhegyét, melynek szikláin ott magasodik a 730 éves vár.

Tapolca (16 km.):

Tapolca természeti értékekben gazdag. Különös nevezetessége a csónakkal bejárható tavas-barlang, ahol már ismét lehet csónakázni, valamint a Malom-tó a közkedvelt kirándulási célpont és a közeli Szent György-hegy bazaltoszlopai. A borkereskedelméről is nevezetes város a környék kulturális központja.

Tihany (28 km.):

Magyarország egyik legszebb fekvésű települése, látványos táj és természeti adottságokban bővelkedő község a Balatonba nyúló Tihanyi-félszigeten. Híres, még ma is meglévő nevezetessége a helynek a tihanyi visszhang vagy echo, amely a tihanyi apátság és a Visszhang-domb között keletkezett akkor, amikor még épületek a hang szabad oda-vissza terjedését nem gátolták. Tiszta, csendes időben még most is megfigyelhető, elsősorban télen.

Keszthely (38 km.):

A Balaton nyugati végén, a Keszthelyi-öböl partján, a Zala folyó torkolatától északra fekszik, délen sík, északra kissé dombos területen. A környéken található Zalai-dombság és Keszthelyi-hegység dombjai, hegyei ölelik körbe a várost. Éghajlata az Adriai-tenger és a Balaton közelsége miatt kiegyensúlyozottabb, a nyár kevésbé forró, a tél kevésbé fagyos.

A Balaton mellett található keszthelyi Festetics-kastély ad most otthont annak a múzeumnak, amely a vadászat szerelmesei és a modellvasút-őrültek érdeklődésére tart számot.

Keszthely látnivalói:

18. századi barokk Festetics kastély a fő látnivalója a Kastélymúzeum, Modellvasút kiállítás, Georgikon Majormúzeum, Balaton Múzeum, Pethő ház, Babamúzeum, Marcipán Múzeum

Kis-Balaton (58 km.):

Kis-Balaton: kányavári sziget páratlan madárvilága, Matula bácsi kunyhója, Kis-Balaton Ház mind-mind a Kis-Balaton szépségeit, érintetlen világát mutatja be. Érdemes ellátogatni ide, mert megelevenedik majd előttünk a "Tüskevár" minden apró részlete.

Keszthely környékének nevezetességei, látnivalói (30-60 km.):

Zalaszántó: Európa legnagyobb buddhista szentélye a stupa található itt. Kápolnapusztai bivalyrezervátum rengeteg dagonyázó állattal. Vonyarcvashegyen a Szent Mihály kápolnát érdemes megnézni. A balatongyöröki Szépkilátó felejthetetlen élményt nyújt a látogatóknak. Balatonederics: Safari park egzotikus állatokkal, Afrika Múzeum. Cserszegtomaj: a várszínház kellemes programot ígér.

Sümeg (32 km.):

Sümegen a várjátékokat, bemutatókat és természetesen Magyarország egyik legjobb állapotban lévő várát ajánljuk figyelmükbe.

Termálfürdők, gyógyfürdők (42-60-80 km.):

A közelben lévő, méltán világhírű hévízi, és egyre kedveltebbé váló zalakarosi és kehidakustányi gyógyfürdőt is érdemes felkeresni, nem csak rossz időben.

Melegvizes fürdők:

Hévíz Európa legnagyobb természetes termáltava 42 km
Kehidakustány gyógy és élményfürdő családok részére 60 km
Zalakaros gyógy illetve sportmedencék élményfürdő 80 km

és még számos lehetőség

És még mennyi minden kimaradt a felsorolásból. Herend (porcelán manufaktúra, múzeum), Nagyvázsony (vár), Veszprém (megyeszékhely, vár, múzeumok, állatkert), Kapolcs és környéke (Kapolcsi napok) és még sokáig sorolhatnánk a számos látnivalót.

Reméljük e csekély ízelítő meggyőzte Önt arról, hogy a Balatonparton nem csak fürödni lehet, hanem számos kirándulóhely várja az őt felfedezni vágyó turistát. Környékünk több hétre való élménnyel, látnivalóval szolgálja az ide látogató túristákat.

Szállása van már? Van egy jó ajánlatunk az Ön számára...

LEGYEN ÖN IS VISSZATÉRŐ VENDÉGE KÖRNYÉKÜNKNEK!

Honlap készítés